Алкоголь є невід'ємною частиною культури багатьох людей, проте його надмірне вживання може мати серйозні наслідки здоров'я та пам'яті. Група вчених з Університету Пенсільванії провела дослідження, щоб зрозуміти причини так званих "алкогольних блекаутів" – тимчасової втрати пам'яті після вживання спиртних напоїв.

Експеримент тривав місяць та залучив 79 студентів віком від 18 до 22 років. Учасники носили спеціальні датчики для відстеження рівня інтоксикації та щоранку заповнювали анкети про свої спогади попереднього вечора.

Алкоголізм, кадр з відео

У ході дослідження було зареєстровано 486 епізодів вживання алкоголю, з яких 147 супроводжувалися провалами у пам'яті. Близько 70% учасників бодай раз відчули "алкогольний блекаут".

Вчені виявили три ключові фактори, що впливають на втрату пам'яті після випивки: швидкість інтоксикації, її тривалість та пікове значення концентрації алкоголю в крові. Швидке зростання рівня інтоксикації збільшувало ризик провалів у пам'яті у 2,69 раза, а високі пікові значення – у 2,93 раза.

Популярні новини зараз

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Показати ще

Алкоголізм, unsplash

Однак найбільший вплив мала тривалість інтоксикації: при тривалому розпиванні алкоголю ризик тимчасової амнезії зростав у 4,16 раза.

Швидке та надмірне вживання спиртного може призвести до значних порушень пам'яті та інших негативних наслідків для здоров'я.

Нагадаємо, справжній приклад: американець у свої 61 рік схожий на 38-річного юнака, у чому секрет

Як повідомляв "Знай.uа", ці 4 продукти - головні вороги старіння: що потрібно їсти, щоб залишатися молодим

Знай.uа писав, МОЗ попереджає українців - бургер, шаурма та фалафель з вулиць можуть вбити