На багатьох рослинах на городі, а також на кімнатних рослинах можна помітити шкідника, який пасе павутину і висмоктує соки з них - це павутинний кліщ.
Павутинні кліщі можуть бути різного кольору: жовто-зелені, червоні, оранжеві, білі. Як правило, вони живуть зі зворотного боку листя і дуже швидко розмножуються.
Уражені кліщем листочки змінюють колір, на них з'являються жовті крапки і швидко опадають.
Головна причина появи павутинних кліщів на рослинах – сухе повітря, тому найкращий профілактичний захід – це обприскування рослин у посушливу погоду.
Якою буде максимальна пенсія у 2025 році: чи очікувати українцям на підвищення виплат
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
Пропрацював 40 років, а пенсія мізерна: у ПФУ звернулися до українців, сподобається не всім
В Україні 60-річні більше не зможуть вийти на пенсію: коли та як зміняться вимоги до стажу
Для боротьби з павутинним кліщем можна скористатися народними засобами – відварами та настоями рослин, які мають інсектицидні властивості.
Які народні засоби можна використовувати для захисту рослин
1. Цибулева лушпиння
200 г цибулиння заливаємо 10 л теплої води, наполягаємо 4-5 днів, проціджуємо і обробляємо рослини тричі через кожні 5 днів.
2. Часник
500 г часнику подрібнюємо, заливаємо 3 л води, наполягаємо 5 днів у теплому темному місці та проціджуємо. Для обробки рослин від кліщів 60 г настою розводимо в 10 л води та додаємо 50 г мила.
3. Кульбаба
200-400 г подрібненого коріння або 500 г свіжого листя кульбаби лікарської заливаємо відром теплої води (приблизно 40°C), наполягаємо 2-3 години, проціджуємо і відразу ж використовуємо: перший раз – при розпусканні листя, другий – після цвітіння, третій – ще за 10-14 днів.
4. Ромашка
1 кг подрібненої сухої або 3 кг свіжої лікарської ромашки заливаємо 10 л води (температура - 60-70 ° C), наполягаємо протягом 12 годин, проціджуємо, розбавляємо водою в 2-3 рази і додаємо від 10 до 40 г рідкого мила .
5. Тютюн
400 г сухого тютюну або махорки на добу наполягаємо в 10 л води, після чого кип'ятимо приблизно 2 години, чекаємо, поки розчин охолоне, проціджуємо, доливаємо водою до об'єму 10 л і додаємо 50 г мила.
Нагадаємо, що розсада віддячить щедрим урожаєм, якщо "з'їсть" літр кефірного добрива: рецепт.
Раніше ми повідомляли про соковиту насолоду: що потрібно смородині для великих та солодких ягід.
Також стало відомо, як не зіпсувати салат: вирощуємо редис без гіркоти.