Зайва вага після 40 років – проблема, з якою стикається чимало людей. Багато хто схильний звинувачувати в цьому гормональні зміни, що відбуваються в організмі з віком, і вважати ситуацію невідворотною. Однак насправді причину набору зайвих кілограмів після 40 років приховано зовсім в іншому.

Як пояснює дієтолог Галина Сеник, гормональний фактор відіграє лише незначну роль у 5-10% випадків. Інші 90-95% залежать від способу харчування, рівня фізичної активності та якості сну людини.

Дієта. Фото: скрін youtube

З роками уповільнюються процеси регулювання рівня цукру в крові після їжі. У жінок після 38 років цей показник знижується, що може спричинити набір зайвої маси тіла. Також після 45 років знижується рівень естрогенів – важливих гормонів для репродуктивного здоров'я.

У відповідь організм включає компенсаторні механізми, зокрема починає формувати додатковий жировий прошарок на животі як джерело альтернативних естрогенів.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги

Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину

Показати ще

Кетодієта. Фото: Youtube

Однак більшою мірою зайва вага після 40 років обумовлена ​​низкою факторів способу життя. По-перше, у цьому віці люди часто менше рухаються, віддаючи перевагу авто замість пішої ходьби. Вони рідше гуляють у парках, частіше вибирають сидячий спосіб життя вдома чи кафе.

По-друге, проблему спричиняють неправильні харчові звички. Через щільні графіки робочі люди часто пропускають сніданок або обід, намагаючись компенсувати пропущені прийоми їжі шкідливими перекусами. Після 40 років зменшується потреба організму в калоріях через природне уповільнення обміну речовин. Тому люди часто не скорочують кількість їжі.

Нагадаємо, безсоння в умовах війни: як зберегти психічне здоров'я та налагодити режим

Як повідомляв "Знай.uа", 5 топ- добавок до салату, які допоможуть стати здоровішими і стрункішими

Знай.ua писав, вибрати між хеком і мінтаєм: у чому різниця, крім ціни