Цього разу наші читачі дізнаються, коли і як треба садити кріп із петрушкою навесні. Важливо знати, як правильно садити, щоб був хороший урожай, а також важливо розбиратися, коли настають сприятливі дні для висіву у відкритий ґрунт.

Період, коли висівати зелень у відкритий ґрунт, визначається наступними факторами – регіоном, де висаджується зелень, кліматичними умовами, власне погодою та сприятливими днями за місячним календарем.

Про це розповіли блогери-городники для одного з українських телеканалів.

Висадка "зелені", скріншот: YouTube

Регіон і погода визначають, насамперед, температуру, тому відштовхуватися при вирішенні, коли садити кріп чи зелень потрібно орієнтуючись на температуру. Кріп і зелень є холодостійкими культурами, тому висівати їх у відкритий ґрунт можна раніше за інші культури при температурі +3°C.

Популярні новини зараз

Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду

2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Показати ще

Вирощування кропу, скріншот: YouTube

Схід культур з'являється, коли температура повітря прогрівається до +3…+4°C. При цьому рослина не гине, якщо відбуваються заморозки. Сіянці витримують короткочасне зниження температури до -5...-6°C.

Висадка "зелені", скріншот: YouTube

Основні правила посадки кропу та петрушки

Для посіву петрушки та зелені вибирати максимально сонячні ділянки, тому що ця зелень вибаглива до освітлення. Найкращі місця – відкриті ділянки землі, які сонце освітлює весь світловий день без тіні.

Кріп та петрушка також не люблять багато води, тому не можна садити їх у місцях, де близько підходять ґрунтові води. Це ділянки, де після дощу вода довго залишається на поверхні, земля при копанні прилипає до лопаті.

Потрібно звертати увагу на сівозміну. Не варто сіяти кріп чи петрушку на місці, де раніше росли селера, морква і самі петрушка та кріп. Добре, якщо попередниками були картопля, баклажани, перець, помідори, огірки, цибуля, часник.

Як правильно сіяти кріп та петрушку, щоб швидко зійшли

Висівати зелень бажано в землю, заздалегідь перериту з добривами - компостом, гноєм або мінеральними добривами. Щоб насіння швидко проросло, його потрібно підготувати до посадки - замочити на добу в теплій воді. Цю воду протягом доби потрібно 5-6 разів міняти. За пару днів до висіву землю потрібно полити, щоб вона ввібрала воду.

Висівати насіння потрібно на певній відстані, якщо насіння буде посаджено густо, рослини будуть затіняти один одного. Потрібно зробити борозни глибиною 1-2 см на відстані 15-20 см. Відстань між насінням бажано, щоб було 1-2 см. Можна борозни зробити широкими до 5 см і розкладати насіння на відстані 1-2 см, але не поряд, а зигзагоподібно щоб у рослин було більше вільного простору. Якщо рослини заважають одна одній, грядки слід прорідити.

Кріп та петрушку можна висаджувати регулярно, через рівні проміжки часу, наприклад, через два тижні. Таким чином, можна отримувати врожай протягом весни, літа та осені.

Місячний посівний календар, фото: Facebook

Сприятливі дні для посадки кропу та петрушки навесні 2024 року за місячним календарем

Найсприятливіший час для посіву кропу і петрушки - фаза місяця, що росте.

Сприятливими днями для висіву кропу та петрушки навесні 2024 року є:

У березні – 3, 5, 8, 14–18, 22, 24–27. У квітні – 1, 5, 8-10, 13, 24-26. У травні - 1, 2, 5-7, 12-17, 19-22, 24, 28, 29.

Нагадаємо, профілактика вірусів обернеться проблемами зі здоров'ям: кому не можна налягати на часник.

Раніше повідомлялося, лавровий лист - не лише допомога на кухні: як правильно зберігати прянощі і де ще можна використовувати.

Також, навіщо жінки кладуть у сумочку шматочок мила: лайфхак, який знала навіть твоя бабуся.